2013. november 27.

A titkos gyűjtemény


Egy alighanem páratlan festménykollekció látható most pár napig a Kieselbach Galériában. A több mint 200 kép évtizedek óta lappangott Kövesi István (majd örökösei) lakásában.
Aba-Novák, Ámos, Anna Margit, Bálint Endre, Barcsay, Berény, Bortnyik, Czóbel, Csók, Derkovits, Egry, Fényes, Ferenczy Károly, Gadányi, Kádár Béla, Kassák, Koszta, Mednyánszky, Nemes-Lampérth, Pekáry, Perlmutter Izsák, Rippl-Rónai, Scheiber, Schönberger, Szőnyi, Tornyai, Uitz, Vaszary festményeit (köztük főműveket) Kövesi István újlipótvárosi hentes és savanyúságárus vásárolta a hatvanas–hetvenes években BÁV-aukciókon, más gyűjtőktől és maguktól a kortárs festőktől, majd rejtette el a kíváncsi szemek elől.
Most végre előkerültek a művek, ha csak átmenetileg is (Kieselbachéknál szombatig nézhetők meg, utána pedig néhány héten keresztül Győrben, aztán megint eltűnnek -  hacsak meg nem gondolják magukat a tulajdonosok), de a hagyaték feldolgozója, Molnos Péter által szerkesztett, most megjelent albumban látható az összes kép, A titkos gyűjtemény címmel.





Rippl-Rónai: Lazarine papagájjal (1905)

Vaszary: Corrida Madridban (1905)

Vaszary: Modell (1905 körül)

Rippl-Rónai: Sárga zongoraszoba (1909)

Nemes Lampérth: Konyhacsendélet (1910 körül)

Rippl-Rónai: Kínai csészés hölgy (1920)

Bortnyik: Külvárosi táj (1927)

Aba-Novák: Szolnoki lacikonyha

Aba-Novák: Ivanoff cirkusz (1932 körül)

Bálint: Kép menórával és írásjegyekkel (1975)

A képek forrása: Kieselbach Galéria


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

 
Free counter and web stats