2010. január 16.

Provence-iális ízlés

Szarvasgomba után kutatok a neten - ott sokkal egyszerűbb -, közben nagyon jó képeket találtam (főként Provence-ból, habár Toszkánában meg máshol is nagy a tuberkultusz):








A szarvasgomba drága ugyan, de nagyon kevés kell a hatáshoz. Tulajdonképpen már az illata is elég: az első alkalommal vadul kerestem a hűtőben, hogy mi a fenének érzem a szagát. Nem volt kifejezetten rossz szag, de nagyon furcsa és szokatlan volt. Aztán kiderült, hogy Petteri vett két szem nyári szarvasgombát, mert bizony a József Attila lakótelepen még azt is lehetett kapni, és a szerzeményt papírtörlőbe tekerve egy csavaros befőttesüvegben tette a hűtőbe. Ennek ellenére teljesen átjárta az a különös illat az egész berendezést. Igen intenzív anyag ez, de akkor még nem jutott eszünkbe, hogy az üvegbe tegyünk egy-két tojást, szórjunk bele rizst, de lehet kísérletezni vajjal, semlegesebb ízű sajttal is szerintem, egészen biztosan átjárja őket a szarvasgombaság, addigra, mire maga a szarvasgomba forgácsonként elfogy. (A szarvasgombagyalu nagyon éles, ezért - jobb híján - étcsokiforgács előállításához is remek. Itt egy bonyolult szarvasgombás étel, csak érdekességként - és ellesni ezt-azt -, de szerintem egy tányér "sűrű" leves is élmény parányi szarvasgombapürével. )


3 megjegyzés:

  1. Ezeknek még egyike sem az enyém: http://szarvasgombanapok.hu/receptek_2009.html , de a karácsonyi zajos siker után nem lehetetlen, hogy hamarosan saját recepttel állok elő.

    VálaszTörlés
  2. Ajánlom:
    http://www.desdecuba.com/generaciony_hu/

    VálaszTörlés
  3. ¡Ez nagyszerű!
    Sokra tartom a passzív ellenállás leleményes megnyilvánulási formáit: "a létezés feletti állami konroll egy pillanatra elillant, amikor az újszülöttek nevének anyakönyveztetése volt soron"

    VálaszTörlés

 
Free counter and web stats